dinsdag 9 februari 2010

65 jaar Suske en Wiske!

Neem een kijkje op de officiële website... van Suske en Wiske

Het begon allemaal aan de Schelde in 1945. In Vlaanderen was dat in de Nieuwe Standaard, op ‘een dagje verlof in Doel’. In Nederland – eigenlijk een jaartje later - in De Stem op een ‘vacantiedagje bij het Krabbengat’. Tante Sidonia breit er vrolijk lachend op los, terwijl Wiske enkeldiep in het water staat te vissen. Het is een vredig en ontspannen tafereel dat 65 jaar geleden het eerste avontuur van Suske en Wiske Op het eiland Amoras inleidde. Getekend tegen een verre horizon, kijkt Wiske over haar schouder. Alsof ze toen al wist dat ze 65 jaar later zou kunnen terugblikken op meer dan 300 avonturen, albums en kortverhalen, tal van spelletjesboeken, de langspeelfilms en de theater-, muziek- en showproducties.

Met Suske en Wiske ligt Vandersteen aan de basis van een volstrekt unieke stripcultuur die in de hele wereld zijn gelijke niet kent. Samen met Hergé, Jef Nys en Marc Sleen vormde Willy Vandersteen een topgeneratie van stripmakers, maar Vandersteen zou uitgroeien tot de meest gelezen auteur. Zijn ingrediënten zijn tegelijk eenvoudig en complex. Suske en Wiske zijn vrienden voor het leven. Het zijn geen superhelden, ze kunnen niet toveren en ze kunnen niet vliegen,… Het zijn gewone, voor iedereen herkenbare personages, vriendelijk en zeer trouw aan elkaar. Elk avontuur dat ze beleven is telkens opnieuw een sterke verhaallijn die bol staat van exotisme, fantasie, spanning, avontuur en humor. Elk verhaal garandeert keer op keer mysterie en onverwachte wendingen.

Het zijn ingrediënten die door de meesterverteller exact gedoseerd en op het precieze moment toegevoegd werden om telkens opnieuw een haute cuisine-stripverhaal te serveren. Na al die jaren hebben de avonturen van Suske en Wiske nog niets van hun aantrekkingskracht verloren. Suske en Wiske is nog steeds een uitstekend gemaakte strip die met kop en schouders uitsteekt boven veel gelijkaardige reeksen, met aandacht voor de toekomst en mee evoluerend met het lezerspubliek.

Geen opmerkingen: